Hoe organiseer je een activiteit?

Hoe bedenk je een activiteit en met wie? Aan de slag.

Je kunt voor veel mensen iets organiseren of voor een klein groepje. Iets wat de hele dag duurt, of zelfs de hele week, maar ook voor een uurtje. Bedenk vooral iets wat past bij jou en je doelgroep. Een activiteit organiseren hoeft daarom niet veel tijd en geld te kosten.

Voor wie

In principe voor iedereen! Voor ouders, grootouders medeopvoeders, familie, oppassers en professionals. Voor alle kleuters, peuters, tieners en pubers. Je mag voor iedereen die met opvoeden en ouderschap bezig is, jong en oud, een activiteit organiseren.

Een activiteit bedenken

Je wilt graag iets organiseren maar je niet waar je moet beginnen? Er zijn verschillende manieren om ideeën te verzamelen. Hieronder een aantal tips:

* Neem de tijd 
Je komt op de allerbeste ideeën wanneer je geen haast hebt. Begin nu al rustig met nadenken over wat je zou willen organiseren en met wie. Praat met de mensen om je heen en geef aan dat je mee wilt doen aan de Week van de Opvoeding. Wanneer je een aantal enthousiaste mensen om je heen verzameld heb, kun je gaan nadenken over de activiteit.

* Maak een mindmap
Pak een groot vel papier en schrijf in het midden het thema van de Week op: Hand in hand. Schrijf vervolgens alles op wat in je opkomt: woorden, zinnen, afbeeldingen. Verbindt ze met lijnen aan het thema. Waar doen deze nieuwe woorden, en beelden je aan denken? Schrijf ze wederom op en verbindt ze met lijnen.

* Vraag het aan anderen
Betrek collega’s, familie, vrienden, ouders en kinderen. Vraag hen waar zij meer over zouden willen weten, wat ze leuk of interessant zouden vinden en of ze ideeën hebben.

Samenwerken

Opvoeden doe je niet alleen. Ook het organiseren van een activiteit hoef je ook niet alleen te doen. Zoek partners en sla de handen ineen. Zo kun je wellicht wél die activiteit organiseren die eerder niet haalbaar leek, vanwege de tijd, kosten of middelen.

Zijn er kleine of grote organisaties bij jou in de buurt die met hun werk of bereik perfect bij Week van de Opvoeding passen? Of ken je iemand waar je graag mee zou willen samenwerken? Aarzel dan niet. Stimuleer anderen door hen te vragen mee te helpen.

Promoten

Wanneer je op hoofdlijnen weet wat je wanneer gaat doen, kun je je activiteit op de website van de Week van de Opvoeding zetten. Vul alle gegevens in en de activiteit wordt direct toegevoegd aan het overzicht.

Daarnaast komt er op de pagina promotiemateriaal gratis materiaal die je kunt gebruiken ter promotie van de week en jouw activiteit. Denk aan posters, flyers, het logo en afbeeldingen voor op social media.